beats by dre cheap

Svečano obilježena nova Hidžretska godina u janjanskoj školi

Danas (24.11.) je u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Janji uz bogat kulturno-zabavni program po drugi put obilježena Nova 1433. hidžretska godina koju su izveli učenici ove škole, a organizator vjeroučitelj Samir Baćevac. U prepunom holu škole moglo se čuti mnogo o historijskom događaju "Hidžre" Poslanika a.s. koji je obilježio novo razdoblje u ljudskoj historiji, o ličnosti Poslanika a.s., kao i historiji Bosne i Hercegovine te islamskoj tradiciji kod nas. Učenici sekcije ilahija i kasida koji pohađaju islamsku vjeronauku su izveli dvije ilahije i kaside, moglo se pogledati nekoliko kratkih šaljivih dramskih tačaka, pjesama, monologa i plesova koji su uljepšali samu atmosferu i izazvali velike ovacije prisutnih roditelja, nastavnog osoblja i učenika. Prisutnim se obratio profesor vjeronauke Samir Baćevac koji je između ostalog rekao: "Danas smo posebno radosni što se prisjećamo dva važna događaja iz historije islama i naše domovine Bosne i Hercegovine. Oba događaja nose slične poruke svima nama. Osnovna je da su hidžrom kao i ZAVNOBiH-om  promovisane pozitivne vrijednosti kao što su mir, borba protiv nasilja nad slabima i jednakost svih građana pred Bogom i ljudima, a evo ova dva datuma se ove godine "slučajno" podudaraju. Gajimo mir, toleranciju, radimo za prosperitet ovih mladih bića koji nas moraju motivisati da se borimo protiv negativnih pojava koje nas okružuju jer samo tako možemo očekivati bolje sutra za sve nas bez obzira na naciju i vjeru". 
Prisutnim se obratila i direktorica škole gospođica Milica Perković koja je prisutnim bošnjacima čestitala Novu hidžretsku godinu uz želju da nastavimo raditi na miru i toleranciji među nama.
Na kraju je mlada sekcija Bošnjačkog kulturno umjetničkog društva Mula Alija Sadiković iz Janje odigrala jednu koreografija "Bošnjačke narodne igre Sjeveroistočne Bosne.

Za sve prisutne su vrijedne majke naših učenika pripremili halvu i kolače.

OPĆINSKI ODBOR SDA Janja
http://sdajanja.blogger.ba
24/11/2011 22:50